سفارش تبلیغ
صبا ویژن
آنکه خوب گوش دهد، زود بهره برد . [امام علی علیه السلام]

علم شیمی

تفاوت رنگ در اجسام.....

نور در واقع موج الکترومغناطیس است که دارای انرژی می باشد که از رابطه ی" ?h =E" بدست می آید رنگ در غروب آفتاب h ثابت پلانک ? و ? فرکانس است. نور تابانده شده از ماده عبور می کند سرعت تابش در خلا حد اکثر است . سرعت نور به نوع و غلظت یون ها و اتم ها و مولکول های تشکیل دهنده ی محیط بستگی دارد و در محیط های مختلف متفاوت است .

مواد از تعدادی تراز های اصلی تشکیل شده اند که الکترون ها در این تراز ها هر کدام در سطح انرژی معینی قرار گرفته اند پس هر عنصر یا ترکیب خاصی ترازهای الکترونی با تعداد الکترون مشخص خودش را دارد حال فرض کنید ما نوری به جسم می تابانیم اگر فرکانس این تابش برابر با اختلاف انرژی دو تراز معین باشد الکترون واقع در تراز پایین این تابش را جذب کرده و به تراز بالا تر منتقل می شود . این الکترون برانگیخته شده تمایل به برگشتن به حالت پایه دارد و این زمانی را که در تراز برانگیخته به سر می برد زمان استراحت نامیده می شود که پدیده ی استراحت به دو صورت تابشی و غیر تابشی می باشد در پدیده ی تابشی انرژی با ساطع کردن تابش ? و در پدیده ی غیر تابشی انرژِی به صورت گرمایی و جنبشی از دست می رود .

به طور کلی معمولا وقتی ذرات تحریک می شوند در هنگام برگشت به تراز های پایین تابش الکترو مغناطیس نشر می کنند. و اما تحریک چگونه صورت می گیرد ؟ تحریک می تواند از طریق بمباران با الکترون ها یا ذرات بنیادی دیگر ? قرار گرفتن در معرض یک جریان متناوب با پتانسیل بالا که به صورت جرقه یا قوس الکتریکی ? از طریق شعله ?و یا از طریق جذب امواج الکترو مغناطیس صورت گیرد .

در دمای اتاق اساسا تمام اتم های یک نمونه از ماده در حالت پایه قرار دارند . مثلا تحت این شرایط الکترون خارجی تک فلز سدیم اوربیتال S 3 را اشغال می کند بر انگیختن این الکترون به  اوربیتال های بالا تر می تواند با گرمای شعله و جرقه یا قوس الکتریکی انجام شود طول عمر اتم های برانگیخته کوتاه است و بازگشت آن به حالت پایه با نشر فوتون تابش همراه است که دو خط 5890 و 5896  انگستروم شدیدترین هستند و مسئول رنگ زردی هستند که هنگام وارد کردن نمک های سدیم به داخل شعله مشاهده می شوند  نشر مربوط به انتقال P 3 به S 3  می باشد .

می دانیم که  نور سفید به  تابش هایی با طول موج و رنگ های متفاوت می تواند تجزیه شود اگر نوری به ماده ی مورد نظر ما تابانده شود همان طور که قبلا اشاره شد با توجه به تراز های الکترونی خاصی که دارد چند طول موج را جذب می کند و تعدادی را بازمی تاباند در این صورت جسم به رنگ نوری دیده می شود که آن را باز تابانده در واقع اجسام به رنگ نور مکمل نور جذب شده خود دیده می شود مثلا اگر جسمی طول موج آبی را جذب کند به رنگ زرد دیده می شود و در صورتی جسمی سبز دیده میشود که یکی از  دو مورد زیر رخ داده باشد . یا همه ی رنگها به جز سبز جذب شده اند و یا بنفش و قرمز و نارنجی جذب شده اند و آبی و زرد و سبز عبور کرده اند و ترکیب این سه رنگ و یا رنگ وسط آنها که رنگ سبز است مشاهده می شود .

و اما بد نیست بدانیم آسمان به این دلیل آبی دیده می شود که ذرات معلق در هوا نور آبی را بیشتر از نور های دبگر پراکنده می کنند .




فهیمه بیگدلی ::: سه شنبه 86/2/11::: ساعت 11:11 صبح

 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
>> بازدیدهای وبلاگ <<
بازدید امروز: 1


بازدید دیروز: 5


کل بازدید :359783
 
 >>اوقات شرعی <<
 
>> درباره خودم<<
 
 
 
>>اشتراک در خبرنامه<<
 
 
>>طراح قالب<<